Jste zde

SPŠ Prosek a Loxone spolupracují na vzdělávání odborníků na automatizaci budov

Střední průmyslová škola na Proseku je první školou na světě, která zapojila do výuky oboru Automatizace měst a budov výukový program vyvinutý společností Loxone.

Program studentům umožní získat praktické dovednosti z automatizace budov, které mohou okamžitě využít v praxi. Cílem je podpořit vzdělávání nové generace kvalifikovaných techniků a odborníků v oblasti automatizace, po kterých je na trhu dlouhodobě poptávka převyšující nabídku. Program zahrnuje pomoc s vybavením učeben i vzorových instalací, hotové výukové materiály a pravidelné zaškolování pedagogů. Na závěr programu mají studenti možnost absolvovat pokročilou certifikaci Loxone, díky které se stávají velmi žádanými odborníky na pracovním trhu. 

„Díky našemu partnerství se školami, jako je průmyslová škola na Proseku, můžeme aktivně přispívat k vzdělávání nové generace odborníků. Poptávka po pracovnících v technickém oboru je na trhu obrovská. Od partnerských firem však víme, že často musí čerstvé absolventy ještě dlouho zaučovat a zaškolovat v reálném provozu, což je mnohdy nákladné a časově náročné. Studenti, kteří úspěšně absolvují závěrečnou zkoušku Loxone, jsou na reálné pracovní prostředí velmi dobře připraveni a pro firmy se tak stávají cennou pracovní silou,“ sdělil Pavel Lískovec, Branch Manager Loxone CZ.

Škola aktivně využívá technologie Loxone i v budově a okolních prostorách. V přímé spolupráci s žáky zde v minulých letech vznikl vzorový byt s koupelnou, kuchyní, obývacím pokojem a ložnicí, který je plně řízen systémem Loxone. Rekonstrukcí prošla i učebna Loxone, zasedací místnosti včetně audia, kuchyňky pro zaměstnance, či osvětlení. Zajímavostí je, že osvětlení funguje jako navigační systém. „Pomocí dotykového tabletu si návštěva zvolí cíl cesty. Světelné značení pak osobu dovede přímo na místo určení. Touto vychytávkou můžeme studentům ještě více přiblížit inteligentní řízení v administrativních a průmyslových budovách,“ doplnil Jakub Baránek, který program Loxone na SPŠ vyučuje a osobně se podílel na jeho implementaci.

„V letošním roce probíhá rozsáhlá rekonstrukce, která implementuje systém Loxone do celé budovy. Velkou změnou projde serverovna, která bude kompletně řízena systémem Loxone. To zahrnuje komplexní energetický management, monitoring disků a racků, automatické nahazování jističů, tandemové řízení dvou klimatizací, řízení teploty, vlhkosti a mnoho dalšího,“ uvedl Ing. Lukáš Procházka, ředitel SPŠ Prosek.

Studenti tak mají možnost seznámit se s technologiemi přímo v praxi a získávat reálné zkušenosti s inteligentními systémy, které jsou v současnosti využívány v průmyslových a rezidenčních projektech po celém světě. „Když jsme v roce 2016 otevřeli nový studijní obor Automatizace budov a měst, jen málokdo by čekal, že se bude jednat o jeden z nejžádanějších oborů na škole. Technologie v dnešní době diktují tempo doby, proto dbáme na to, aby studenti z naší školy neodcházeli pouze s teoretickými znalostmi. Naším cílem je vychovat schopné a plně kvalifikované absolventy, kteří se dokážou rychle adaptovat do pracovního života. Kromě výuky s představiteli Loxone jsou studenti každý den v kontaktu s moderními technologiemi. Školu jsme totiž vybavili komplexním inteligentním řešením, které jednak podporuje edukační proces, a zároveň usnadňuje a zefektivňuje celkový provoz školy,“ zhodnotil Ing. Lukáš Procházka.

www.loxone.com  

Hodnocení článku: