Jste zde

Tým studentů ČVUT s podporou Siemens vyhrál Smart Mobility Hackathon Prague 2017

Inovativní způsob, jak zrychlit nastupování do metra – to vymyslel vítězný tým RED s podporou Siemens na Smart Mobility Hackathonu Prague 2017. S využitím dat o hmotnosti vozů navrhli studenti systém navigace pro nástup cestujících do metra na lince C. Ten lidem umožní vybrat si méně obsazený vůz a zároveň zkrátí nástupní dobu ve stanici. Siemens bude ve spolupráci s Dopravním podnikem studentský tým dále podporovat při uskutečňování jejich nápadu.

Tým RED si prakticky jako jediný ze soutěžících zvolil téma veřejné dopravy. Vít Obrusník, Michal Jirků a Josef Korbel z ČVUT přišli s nápadem, zobrazovat cestujícím již zhruba dvě minuty před příjezdem metra do stanice obsazenost jednotlivých vozů.
 
„Budeme využívat informaci o počtu lidí v jednotlivých vozech metra. Tyto data využijeme k navedení cestujících čekajících na další stanici, aby se přesunuli tam, kde přijede prázdnější vagón. Data, která budeme sbírat, jsou velmi cenná pro další aplikace, např. plánování jízdních řádů nebo plánované odstávky. Cestující budeme navádět pomocí svítících barevných LED pásek na nástupišti. Informaci o počtu lidí ve vozu zjistíme z jeho hmotnosti,” uvádí člen týmu RED, Vít Obrusník.
 
Ladislav Urbánek, dopravní ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) uvedl: „Vítězný projekt je inovativní a promyšlený. Vítáme všechny smysluplné nápady, které cestujícím zkrátí časy jízd v městské hromadné dopravě v Praze. Funkčnost projektu ověříme v reálném provozu.“
 
Jiří Pohl, který se hackathonu zúčastnil jako mentor za firmu Siemens, hodnotí práci studentů velmi pozitivně: „Záměr studentů je reálný. Vozy metra totiž své aktuální obsazení znají. Pro řízení rozjezdu a brzdění vždy před odjezdem ze stanice zjišťují, jak je každý vůz těžký, aby řídící počítače pohonu a brzd nastavily tomu odpovídající velikosti tažných a brzdných sil. Na moderních vozech vybavených pneumatickým vypružením, které jsou v Praze provozovány na lince C, se tak děje zjišťováním tlaku vzduchu v pružinách.“ Tým vytvořil v průběhu dvoudenního soutěžního klání virtuální i skutečný model části linky C pražského metra, úložiště dat i aplikaci pro mobilní telefon, která cestujícího navádí, kam se má při čekání na vlak postavit.
 
„Jednoduchý výpočtem studenti předvedli, že při úspoře nástupního času 3,3 sekundy v každé stanici by bylo možno tímto způsobem zrychlit dobu cesty mezi konečnými stanicemi linky metra o jednu minutu. To v přepočtu na množství přepravených osob přináší úsporu milion hodin času cestujících ročně. Od nápadu k jeho uskutečnění bude pochopitelně potřebné propracovat řadu dílčích technických kroků na straně vozidel i stanic. Věřím, že za součinnosti všech zúčastněných subjektů, tedy hlavního města Prahy, Dopravního podniku, Ropidu i naší společnosti se to podaří. Chytrá nástupiště poslouží lidem. A co je velmi důležité: studentům potvrdíme, že si jejich znalostí i zájmu o veřejnou dopravu vážíme,“ doplnil Jiří Pohl.


Tým si odnesl hlavní cenu 135 tisíc korun a také čtyři ceny partnerů, podporujících hackathon. Získal i zvláštní cenu Siemens – možnost jízdy nemodernější lokomotivou Vectron na testovacím okruhu ve Velimi, kde může lokomotiva dosáhnout rychlosti až 200 km/h. Projekt týmu RED si získal pozornost Siemens mimo jiné i proto, že spadá do oblasti tzv. chytrých měst. V ní je Siemens jedním z celosvětových dodavatelů řešení a v rámci svého digitálního portfolia nabízí technologie a produkty, které posilují efektivitu budov, dopravy i energetických systémů ve městech a obcích, čímž zajišťují zlepšení kvality života obyvatel, ekonomickou efektivitu a udržitelný rozvoj měst a obcí.
O Smart Mobility Hackathonu 2017


Mezinárodní soutěž podporující inovativní projekty na téma „chytrá doprava ve městě“ proběhla od 16. do 19. března v Prague Start-up Centre v Praze. Zúčastnilo se celkem 20 týmů ze 13 zemí, které řešily projekty z oblasti dopravy a infrastruktury. Pořadatelem hackathonu byla CEE Hacks Insane Business Ideas a záštitu poskytla primátorka hlavního města Prahy, Adriana Krnáčová.

Více informací zde: www.ceehacks.com

Hodnocení článku: