Jste zde

3D tisk pro mezinárodní stanici I.S.S.

I.S.S. Design Challenge je projekt společnosti Mouser Electronics a technického inženýra Granta Imahary.  Je to výzva pro vysoké školy, univerzitní studenty, inženýry a designéry v oboru  3D tisk. Projekt zaměřený na pomoc astronautům v každodenní činnosti na palubě mezinárodní stanice I.S.S.  ve vesmíru. 

Dne 25.července 2016 - Mouser Electronics Inc. společně  s inženýrem Imaharou pracující pro Mezinárodní vesmírnou stanici ( I.S.S. ) vyhlásilo projekt  „Design Challenge“. Jedná se o projekt zaměřený na pomoc astronautům v každodenní činnosti na palubě mezinárodní stanice I.S.S. Mouser Electronics je přední světový distributor elektronických součástek (Amphenol a Intel®). MacroFab slouží jako výrobní partner bude tvořit elektroniku  pro finální design. I.S.S. Design Challenge proběhne 7. října 2016. Mouser přijímá návrhy o tento neuvěřitelný den až do 7. října 2016 .

První trojrozměrná tiskárna vyrazila na Mezinárodní vesmírnou stanici minulý rok. Zkoušky prototypu probíhaly v Marshallově středisku ve městě Huntsville (stát Alabama). Trojrozměrný tisk je v kosmonautice důležitý. Díky němu astronauti mohou vytisknut potřebné nástroje, náhradní díly, ale i stěny příbytků na povrchu Měsíce. Klíčové budou takové systémy ve chvíli, kdy lidstvo vyrazí na dlouhodobé lety vesmírem. Bylo vytisknuto několik různých náhradních dílů, které se podrobily nebo podrobí důkladnému zkoumání. Jeden vzorek byl už otestován přímo na stanici. Jednalo se o nástrčkový klíč. Tento jednoduchý nástroj je první nástroj vyrobený a použitelný nástroj mimo planetu zemi. Může mít na sobě značku „Made in space“. 

 

Návrhy a náměty 3D tisku bude hodnotit porota složená z odborníků na design, mechaniku a elektroniku, včetně Granta Imahary ( MythBusters a BattleBots ) a astronauta Chrise Hadfielda. Tři nejlepší návrhy budou vyrobeny a  jeden konečný návrh bude vytištěn 3D tiskárnou přímo na palubě Mezinárodní vesmírné stanici I.S.S. Konečný návrh obdrží 3D tiskárnu, konzultaci s Made in Space - průkopníky ve výrobní technologie pro použití ve vesmírném prostředí. Největší cenou, ale bude prestiž vidět svůj design 3D- vytištěný přímo na palubě I.S.S. Projekty ve spolupráci, Mouser Electronics, Chris Hadfield a Grant Imahara si můžete prohlédnout zde:  www.mouser.com/empowering-innovation.

Hodnocení článku: