Jste zde

Robotický den 2016

Datum: 
Neděle, 26. Červen 2016

Robotický den 2016 proběhne tento víkend, pro veřejnost je otevřeno 26. 6. 2016 od 10 do 17:30 hodin v Kongresovém centru Praha, 5. května 65, Praha 4 (metro C Vyšehrad)

Do soutěží je přihlášeno přes 140 robotů, což je oproti loňsku nárůst o víc než polovinu. Předvádět je bude 230 soutěžících ze 7 zemí. Program bude probíhat po celý den od 10 do cca 17 hodin, dopoledne se odehrají kvalifikační zápasy, odpoledne pak postupně finálová utkání v jednotlivých soutěžích. Přijít i odejít je možné kdykoli, vstup je volný.      

Roboti se představí v 8 různých soutěžích, od jednoduchých pro začátečníky až po velmi pokročilé pro zkušené tvůrce robotů. Ve zvláštních kategoriích budou též soutěžit roboti zcela postavení z vybrané stavebnice. Soutěže doprovodí ukázky studentských projektů i firem, které se robotikou v České republice zabývají.   

Jako novinku jsme do programu zařadili soutěž "Roadside Assistance", kde budou roboti předvádět, jak by na silnici zastali roli Žlutých andělů.  

Soutěže jsou určeny pro dálkově řízené i autonomní roboty:

  • Bear Rescue Beginner: Úkolem robota je v co nejkratším čase nalézt ztraceného medvěda a dovézt ho zpět domů. V soutěži Bear Rescue Beginner soutěží roboti dálkově řízení člověkem. 
  • Bear Rescue Advanced: Stejně jako v předchozí soutěži, úkolem robota je v co nejkratším čase nalézt ztraceného medvěda a dovézt ho zpět domů. V soutěži Bear Rescue Advanced ale soutěží autonomní roboti, tedy roboti, kteří se sami rozhodují a člověk je nijak neovládá.
  • Free Style: Soutěž otevřená všem nadšencům. Máte výtvor, který se alespoň vzdáleně týká robotiky? Pak je tato kategorie přesně pro Vás.
  • Ketchup House: Dvojice robotů soupeří ve skladu, kdo bude mít na konci zápasu více plechovek s kečupem. Ve skladu je až 12 plechovek kečupu a orientaci robotům usnadňují čáry na podlaze. Který z robotů si doveze víc plechovek na svou domovskou čáru?
  • Line Follower: Roboti mají za úkol co nejrychleji sledovat černou čáru. Na dráze však mohou být různé překážky – rozdvojení a spojení tratě, předměty na trati a také přerušení trati. Uspět může jen ten, komu se povede zdolat všechny překážky.
  • Mini Sumo: Úkolem robota je vytlačit protivníka z ringu. Robot však musí splňovat omezení velikosti (10×10 cm) i hmotnosti (0,5 kg).
  • Roadside Assistance: Havárii na silnici je potřeba odstranit, místo řádně označit a náklad naložit na náhradní vozidlo. Kterému z robotů se podaří lépe zvládnout tuto nepříjemnou situaci?
  • RoboCarts: Na závodní dráze spolu soutěží až 5 robotů zároveň o to, kdo první projede předem určený počet kol. Na dráze je však velmi mnoho zatáček, což závodění znesnadňuje. Pro ulehčení naopak slouží černá vodící čára vinoucí se po okraji trati.
     

www.robotickyden.cz