Jste zde

VUT představí na MSV 14 špičkových exponátů, vynálezů a patentů

Od zefektivnění kolejové dopravy po design gama kamery až ke špičkovým dronům a pozemním robotům. Takovou škálu exponátů letos nabídne Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Fakulta strojního inženýrství a výzkumné centrum CEITEC na stánku VUT. Chybět nebudou ani propracované studentské projekty, jako například nejrychlejší pneumobil na světě.

Robotický 3D tisk

Robotický 3D tisk je možné využít tam, kde konvenční 3D technologie selhávají. Vyznačuje se možností natáčení tiskové hlavy během výroby, což umožňuje například tisk na kolmou stěnu nebo na již vyrobené součásti. Na letošním MSV bude k vidění bezpodporový robotický 3D tisk i robotický 3D tisk polymerního betonu.

                     

Systém pro bezkontaktní nanášení modifikátoru tření na temeno kolejnice

Výsledek vlastní VaV činnosti VUT v Brně, který slouží k bezkontaktnímu nanášení modifikátoru tření na temeno kolejnice. Účelem je optimalizace adheze v kontaktu a omezení kvílivého hluku v kolejové dopravě. Výhodou tohoto stacionárního systému je vyšší přesnost a opakovatelnost dávkování, která je zásadní pro bezpečné a efektivní řízení adheze.

Design kardiologické gama kamery Cardigamm

Kardiologická gama kamera je přístroj sloužící k diagnostice tkání a orgánů. Hlavním přínosem návrhu je snížení stresové zátěže pacientů a obsluhy díky tvarovému řešení a vhodné barevné kombinaci. Alena Smrčková za tento návrh získala cenu Excelentní studentský design za rok 2017 v soutěži o Národní cenu za studentský design, práce byla též vystavena na III. mezinárodním bienále studentského designu Design.S (TMB, 2018).

Prototyp magnetoreologického tlumiče vrtivých pohybů pro podvozek kolejového vozidla

Semiaktivní regulaci tlumící síly umožní prototyp magnetoreologického tlumiče. Výsledkem jeho používání by mělo být snížení opotřebení vozidla.

Digitální dvojče robotické buňky - virtuální zprovoznění

Virtuální model a digitální dvojče reálné robotické buňky na Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky se představí pomocí brýlí pro virtuální realitu, což umožní online zobrazení dat z reálné výrobní buňky. Dále slouží pro testování a optimalizaci výrobní buňky během přípravy nové výroby. Je tak dosaženo zkrácení přípravných časů nové výroby a ekonomických úspor.

                  

Rentgenová počítačová tomografie

Ve spolupráci výzkumného centra CEITEC a Fakulty strojního inženýrství umožní rentgenová počítačová tomografie nedestruktivní testování v akreditované laboratoři pro široké spektrum průmyslových aplikací - kontrolu kvality, reverzní inženýrství, defektoskopii, vývoj dílu, korekci vstřikovacích forem a hodnocení porozity dle norem.

Oběžné kolo kompresoru svařované elektronovým paprskem

Pokročilá technologie kombinuje pro optimalizaci výroby obrábění a svařování. Exponát z materiálu X5CrNiCuNb 16-4 díky této technologii dosahuje kvality požadované pro průtočný kanál oběžného kola.

Formule Dragon 9

Studentský projekt Formula student představuje už devátý monopost Dragon. Letos se vyznačuje formule novým konceptem odpružení. Nechybí optimalizovaný aeropaket ani karbonový monokok v přední části a trubkový rám vzadu. Dragon 9 je schopný zrychlit z 0–100 km/h za 3,2s.  

Pneumobil Falcon

Pneumobil je studentský projekt garantovaný Ústavem Konstruování na Fakultě strojního inženýrství. Vozidlo využívá jako zdroj energie lahev stlačeného vzduchu tlakovanou na 200 bar. Pohon obstarává dvojčinný pneumatický válec. Pohyb pístu se pak pomocí speciálně vyrobené dvoustupňové převodovky přenáší na zadní kolo. Pneumobil Falcon je momentálně nejrychlejším pneumobilem na světě.

Hořák LPH1

S finanční podporou TA ČR vznikl hořák, který je určen pro spalování nízko-výhřevných a odpadních plynných paliv. Ty vznikají v bioplynových stanicích nebo v technologických procesech v chemických a petrochemických závodech. Na vynález bylo uděleno několik světových patentů.

Letoun Shark

Model letounu pro studentskou soutěž NFC vznikl pod rukama týmu Chicken wings, který v současnosti reprezentuje Letecký ústav na Fakultě strojního inženýrství. Hlavním přínosem tohoto modelu je míra rozpětí křídel, která je 5 metrů a dá se složit na 0,5m.

Pozemní robot Orpheus

Průzkumný robot Orpheus vyvinuli vědci z CEITEC a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Lze ho například využít jako robota záchranáře, pyrotechnického robota, nebo vojenského průzkumného robota. Robot může pracovat ve dvou režimech - jako autonomní nebo dálkově ovládaný pomocí techniky vizuální teleprezence. Datový přenos je obousměrný a bezdrátový.

Dron Uranus-X3 se systémem Eurydice

Šestirotorový dron určený pro tvorbu přesných 3D map technikou fotogrammetrie a pro měření environmentálních parametrů, například intenzity ionizujícího záření. Dron je vybaven přesným RTK GNSS přijímačem, inerciální jednotkou, full-frame fotoaparátem, dataloggerem a komunikačním modulem. V oblastech, kde je to legislativně možné může pracovat plně autonomně.

Robot Morpheus 

Robot Morpheus z dílny CEITEC a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií má unikátní řešení pohonné soustavy. Jeho motory jsou umístěny přímo v discích kol, což šetří velké množství vnitřního prostoru. Robot byl vyvinut především jako nosič objemných snímačů a je již v současnosti používán Státním ústavem radiační ochrany pro detekci a dohledání zdrojů ionizujícího záření.

Projekty VUT můžete vidět na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v pavilonu Z, stánek 77 od 7. do 11.10.2019.

Mezinárodní strojírenský veletrh je nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, s každoroční účastí více než 1 600 vystavovatelů a 80 000 návštěvníků. Ze zahraničí přijíždí přes 50% vystavovatelů a 10% návštěvníků. Hlavním tématem MSV je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby, jeden z hlavních směrů inovačního procesu. V roce 2019 se MSV zaměří také na investiční příležitosti, tedy Start up projekty, nové nápady, inovaci jako příležitost k investicím. https://www.bvv.cz/msv/msv-2019/

Hodnocení článku: